De zzp’er wordt hard getroffen door de Wet DBA.

Een groot gedeelte van de opdrachtgevers vindt het met de komst van de Wet DBA moeilijker geworden om zzp’ers in te huren. Veel van de ondervraagde zelfstandigen geven aan opdrachten mis te lopen, de opdracht bij hun huidige opdrachtgever niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd om via een andere constructie te werken.

In de afgelopen maanden hebben veel zelfstandig professionals ervaren dat de Wet DBA het moeilijker maakt een opdracht te vinden. Eind april verwachtte 53 procent van de zzp’ers dat het moeilijker zou worden een opdracht te vinden. Deze verwachting blijkt terecht: 74 procent van de zzp’ers ondervindt momenteel dat het moeilijker is een opdracht te vinden. 38 procent van de zzp’ers is concreet één of meerdere opdrachten misgelopen sinds de invoering van de wet. Deze cijfers houden verband met de hoeveelheid opdrachtgevers die het na de invoering van de wet moeilijker vindt zzp’ers in te huren, namelijk 84 procent. Met name grote organisaties blijken huiverig.

Drastische maatregelen opdrachtgevers Zzp’ers die op dit moment een opdracht hebben, lopen eveneens tegen problemen aan. Van hen geeft 44 procent aan zijn huidige opdracht niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd via een andere constructie te werken. Opdrachtgevers wijzigen het inhuurbeleid, waarbij zzp’ers te horen krijgen dat ze niet meer rechtstreeks ingehuurd worden. Een gedeelte van de opdrachtgevers heeft zelfs de drastische beslissing genomen geen enkele opdrachtovereenkomst met zzp’ers te verlengen.

Een opdrachtgever in de zakelijke dienstverlening deelt zijn zorgen tijdens het onderzoek: “De nieuwe wet zorgt voor een verhoogd risico voor ons. Alhoewel wij zeer graag met zzp’ers werken, durven wij het risico niet meer aan.”

Zelfstandig professional hard getroffen “De Wet DBA heeft als hoofddoel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder zelfstandig professionals is hier minimaal sprake van, maar ze ondervinden wel bijzonder veel last van de wet. Met name door onzekerheid bij opdrachtgevers. Dit kan absoluut niet de bedoeling zijn.

Risicoloos “zzp-ers” inhuren kan natuurlijk kan natuurlijk via Pezett. Pezett betaald premies en verzekeringen en het afgesproken uurloon. De klant krijgt een gespecificeerde verzamelfactuur per week. Meer informatie bel 050 82 00 995

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *